Fedezd fel az V. kerület magyar design üzleteit!

STYLEWALKER BUDAPEST

ÚJ ÜZLET - BEMUTATKOZIK AZ URBAN SIDEWALKER

2018. június 06. - Stylewalker Budapest

urbansidewalker_07_web.jpg

A Károly körút 10. alatt talált otthonra az Urban Sidewalker, ami két barát, a grafikus Egri Balázs és a pszichológus Révay Máté ötlete alapján jött létre. Egy fröccs melletti beszélgetés során vetődött fel bennük, készíthetnének olyan Budapettel kapcsolatos ajándéktárgyakat, amik a sétálóutcákban található tucat termékeknél jóval izgalmasabbak, és még művészi értékük is van. Az Urban Sidewalker város térképei pont ilyenek: a színek változatos hazsnálata és a részletgazdag kidolgozás, ami jellemző rájuk, nemcsak a turisták körében lett népszerű, hanem sok hazai vásárlót is hozott nekik. Hogy mi a sikerük titka, vagy milyen városokkal bővülhet még a portfólió, Máté többek között ezekről is mesélt nekünk.

Mitől sajátosak az Urban Sidewalker printjei?

Amikor az első poszter sorozatunk elkészült Budapestről, azt tapasztaltuk, hogy a különböző színvariációk más-más hangulatot kölcsönöznek ugyanannak a grafikának. Tehát az egyik megfogalmazható sajátosság a színek változatos használata. És persze a rögtön szembetűnő sűrű kézi grafika, a böngészni való apró részletek sokasága. A hétköznapokban sokszor nem vesszük észre, hogy milyen szép épített környezet vesz körül bennünket, egyik célunk, hogy erre is felhívjuk a figyelmet.

Hogy indult az Urban Sidewalker története?

Egy budai kocsmában merült fel a téma egy fröccs melletti beszélgetés során, amikor arról elmélkedtünk, hogy mennyire sok igénytelen ajándéktárgy kapható Budapesten. Azonnal felvetődött a kérdés, hogy vajon tudnánk-e jobbat, majd Balázs, aki már korábban is sokat rajzolt, készített egy, a belvárost bemutató grafikát. Ez közel egy évig készült szabadidőben, munka mellett, és az eredmény mindannyiunknak nagyon tetszett. Szerencsére másoknak is.

Ugye egyedi rajzokat is készítetek?

Nagy örömmel vállalunk ilyen felkéréseket is, cégek, önkormányzatok és magánszemélyek is keresnek minket. Városrajzok, kulturális térképek mellett sokszor kérnek a meglévő grafikáinkról nagyobb, egyedi színezésű képeket, irodai dekorációnak vagy csak otthonra. Így születtek például a Gyuláról készült képeslapok és tematikus várostérképek, illetve az Óbudai Anzix kulturális magazin felkérésére egy nagy grafika a III. kerületről.

urbansidewalker_08_web.jpg

Nagyon részletgazdagok a rajzok. Átlagosan mennyi idő elkészíteni ezeket?

Egy nagy poszter, ha Balázs nekiül, nagyjából három hónap alatt készül el, de akkor semmi mást nem is nagyon csinál mellette. A képeslapgrafikák persze rövidebb idő, úgy négy-öt nap alatt. Azt tudni kell, hogy nálunk minden print alapja egy eredeti kézzel készült tollrajz, digitális technikákat csak a színezéshez használunk. És bár a színezés már gyorsabban megy, a végeredmény szempontjából ez is nagyon fontos. Igyekszünk harmonikus vagy épp meghökkentő kombinációkat találni, és hiába van most már nagyon sok színverziónk, keressük az újabb és újabb hangulatokat. Aki eljön a boltunkba, elmerülhet ezekben a grafikákban és harmóniákban, talán az utcainál nyugodtabb és tisztább környezetben.

Nemcsak Budapestről készülnek a rajzok. Milyen kötődésetek van Bécshez és Berlinhez?

Vannak még grafikáink Prágáról, Londonról , Pozsonyról, de még Szentendréről is! Szerencsére annyi gyönyörű vagy izgalmas város van, és ezek közül jópárat volt szerencsénk látni és beleszeretni, hogy még hosszú évekre elég rajzolnivaló van előttünk. Mindegyik várost szeretjük valamiért, mindegyiknek egyedi hangulata van. Személyes kötődésem például Bécshez, hogy a dédszüleim az operában ismerkedtek meg, de mint “szomszéd” várost egész jól ismerjük. Berlint még tíz éve fedezték fel Balázsék maguknak, de ugyanígy Amszterdamot vagy Szarajevót is, csak ezekre még nem jutott idő. Felmerült már olyan ötlet is, hogy egy napon az Európai Unió összes fővárosáról készítünk térképet, de ez inkább csak egy elméleti elképzelés a jövőre, és egyébként is, például San Francisco miért maradna ki?!

Fotók: Talabér Géza

süti beállítások módosítása