Fedezd fel az V. kerület magyar design üzleteit!

STYLEWALKER BUDAPEST

INTERJÚ - CSENDES CONCEPT STORE

Több helyszín, több profil, de az esszencia egy.

2018. február 23. - Stylewalker Budapest

csendes_concept_02_web.jpg

A Csendes esetében, a Múzeum körútról alig egy kis kitérőt téve, ezzel az egyedülálló jelenséggel találkozhatunk. A napokban Bíró Gergővel beszélgettünk, akinek az arca senki számára nem lehet ismeretlen, aki valaha is megfordult a Csendesben. Érdeklődtünk múltról, jelenről, és jövőről, és kiderítettünk fontos összefüggéseket is!

Hány helyszínre gondolhatunk, amikor azt mondjuk: „A Csendes”?

Gergő: Alapvetően a fő helyszín, ahonnan indul minden, a Csendes Létterem a Ferenczy István utca 5 szám alatt. Romkocsmának szokták emlegetni, de alapvetően nem annak készült. Persze régi bútorok vannak, és a falakon lévő tárgyak összesége egy képzőművész alkotása. Széles italkínálat, konyha, asztalszervíz. Három-négy évre rá nyílt a Csendes Társ borbár a Károly Kert bejáratánál. Széles hazai borkínálattal rendelkezik, amiket a szabad levegőn, a Károlyi kertből kinyúló fák árnyékában kortyolgathatnak a vendégek. Körülbelül két és fél évvel ezelőtt felszabadul a Csendes Társ melletti üzlethelyiség, és hosszas tervezgetés után megszületett a Csendes a Pesti Szatócs boltja. Itt kizárólag hazai forrásból származó termékek kaptak helyet. Alapvetően inkább design üzletként működött ahol a koncepciót erősítve, helyet kaptak mézek, lekvárok, borok, háztáji finomságok is. Végül annyi termék volt már, hogy nem fértünk el abban a pici helyiségben, ezért kapva kaptunk az alkalmon, amikor megüresedett a két Csendes közti sarki üzletrész. Megbontva és egyben kiszélesítve a palettát a jelenlegi állás szerint 2 üzlet lett a korábbiból. A Csendes Art N Craft maradt a művészeti vonalat képviselő bolt, a sarki üzlet pedig a háztáji termékeket népszerűsítő Csendes CsemegeTehát a kérdésre a válasz, összesen 4 helyszín viseli a Csendes nevet.

Mi a te szereped a Csendes történetében, életében?

Gergő:  Én kilenc évvel ezelőtt kezdtem el itt dolgozni a cégnél. Eleinte vendéglátásban tevékenykedtem, majd egyre több olyan feladatkör került a kezem alá amivel korábban senki nem foglalkozott. Szépen lassan annyi teendőm akadt, hogy ma már "csak" a háttérben dolgozom. Fotó, videó, grafikai megvalósítások, elkezdtem foglalkozni a webes illetve a social mediában való jelenlétünkkel, később pedig a Csendes téli programjainak szervezésével. Két és fél évvel ezelőtt elkezdtem felépíteni a Csendes Szatócs boltját, ami mára ugye már két üzletet jelent. Végzettségemet tekintve, mint fotográfus, művészeti területről érkezem. Korábban dédelgetett terveim az utóbbi években tudtak igazán megvalósulni. Ezek a Csendesektől független projektek amik valamilyen szinten, részekben kapcsolódnak hozzá.  4-5 évvel ezelőtt belefogtam egy összművészeti alkotóműhely létrehozásába, ahol különböző területről érkező alkotók dolgozhatnak közös illetve saját munkáikon. Az elmúlt időszakban sok átalakuláson ment keresztül, mint a tagok összetételét, mint a munkákat tekintve. Mára szervezeti formát öltve (Valami Produktív Bt. - VLMI Produktív), 3 fő tevékenységi kör határozza meg a mindennapi működést. Ezek a kézi szitanyomás, illetve hagyományos sokszorosító technikák, a kézi könyvkötés, fotográfia. A Csendes A Pesti Szatócs indulásakor a belső tér kialakítása, dekoráció, illetve a termékek nagyobb része a műhely és a tagok munkáiból tevődött össze. Persze ma a Csendes Art N Craft már több mint 100 hazai alkotó munkáját népszerűsíti. Van akiket kifejezetten megkerestem, de nagy részük szépen lassan megtalált, illetve akik már rég bekerültek ismerve az üzlet hangulatát és a válogatás egészét, ajánlanak alkotókat.  A Csendes Csemege üzletében hasonló a helyzet. A nyitást egy hosszú keresés, gyűjtés előzte meg. Vásárról vásárra, piacról piacra járva kerestem termelőket, kisebb manufaktúrákat, illetve az interneten keresztül sok sok ajánlás érkezett. Mindent megkóstoltunk, kiprobáltunk mielőtt kikerültek a polcra és ez a mai napig így van. Ellenőrizhető forrásból származó, tiszta, magas minőségű termékeket keresünk, illeszkedve az üzlet arculatához, illetve a többi egységünkben képviselt értékekhez.

Mi az a három jellemző, ami az esszenciája tudna lenni a Csendes helyeknek?

Gergő: Ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen négy különböző helyszínről beszélünk. De ha olyat keresünk, ami mindegyik helyre egyaránt jellemző, akkor az a tudatosság, az egyediség, és persze a minőség.

csendes_concept_04_web.jpg

Mesélj nekünk kicsit a Csendes történetéről!

Gergő: A mostani formájában 2008-ban nyitott újra a Csendes, azonban elmondható, hogy előtte is ezen a néven volt jelen, és erdélyi étteremként üzemelt. A név megtartásának tudatos döntés volt. A név több szempontból is ideális választás. Kellően leíró - még ha mára "zajossá" is vált :) - illetve mégis 30 éven jelen volt ez a név, szerettük volna megtartani valamit megtartani.. 2008-ban az új tulajdonos, más formában, más arculattal nyitotta újra a helyet, amelynek belső terét Babos Bertalan Zsili álmodta, és valósította meg. A Csendes kivitelezése az első helyek egyike volt, amiket a művész csinált. Ha nagyon vissza akarunk menni, lehet tudni, hogy az 1880as években Fiume kávéházként élt a köztudatban.

Programok tekintetében hogy kell elképzelnünk a Csendest?

Gergő: A Csendes Létteremben téli időszakban rendszeres programkínálattal várjuk a hozzánk látogatokat. Ez 9 éve rendületlenül így van. Alkalmanként koncertek, de főként lemezlovasok szolgáltatják a kellemes muzsikát. Néha vannak fúziós estek, amikor Dj szolgáltatja a zenét, de mindezt hangszer kísérettel teszi. A programok, a zenei háttér mindig is fontos része volt a mindennapjainknak. Az elmúlt 9 év során számtalan lemezgyűjtő, lemezlovas, zenész megfordult Nálunk, csak hogy párat említsek közülük: Nemjuci, Apey, Budabeats, Soul Cure, Suefo, CyborgTemplar, HolyRollerz, Panda.

Külföldi vagy hazai vendégekre pozícionáltok?

Gergő: Is-is. Ma már célirányosan jönnek hozzánk a turisták, annak ellenére, hogy nem jellemző, hogy hirdetésekkel dolgoznánk. Inkább ajánlás alapján találnak meg. Jó időben nyitottunk, hiszen az elmúlt 10 évben több száz vendéglátóhely jött létre, amiknek egymással lépést tartani igazi kihívás. Előnyt jelent az idő. Például az anno ELTE-s diákok, akik idejártak meginni egy-egy kávét suli közben, azóta felnőttek, és ma is ide járnak, csak most már délután, munka után. (nevet)

Ki tudnál-e emelni egy-két nehézséget, amit át kellett hidalni az elmúlt években?

Gergő: Nehézségek mindig vannak. Nő a piac folyamatosan. Fenn kell tartani az emberek érdeklődését, hitelesnek maradni. Szeretnénk lépést tartani az igényekkel és figyelünk is rá. Megpróbálunk ennek megfelelően fejlődni.

csendes_concept_01_web.jpg

Mit mondanál el a jövőbeni célkitűzésekről?

Gergő: Valójában az irány megvan, és változtatni annyiban szeretnénk, hogy szélesítsük a termékek kínálatát a különböző helyeken. Ha lehet még magasabb minőségű termékeket bevonni, választék terén pedig bővülni, a környezettudatos megoldásokat pedig reformálni. A későbbiekben szeretnénk a Csemegébe is programokat vinni, amik nem zeneiek, hanem kicsit más jellegűek lennének. Persze, bármi történhet, alakulhat úgy hogy tovább bővülünk, változunk. Hisz az egyetlen örök és állandó az maga a változás.

Mi az szerinted, amiben ti mást képviseltek, mint a többi hazai designer bolt, illetve vendéglátó egység?

Gergő: Eleve az különleges, hogy a négy helyszín összefügg, és egy irányt képvisel, mégis más-más terület, más koncepció. Be tudsz vásárolni otthonra, tejet, kenyere, borokat, de akár ajándéktárgyakat, leülhetsz borozni a Károly Kerthez, és meg is vacsorázhatsz a Csendesben. A hangulat, az atmoszféra különleges, kilenc éve tart és igyekszünk lépést tartani a mindennapokkal, mindig van egy plusz, egy szolgáltatás, akár zenei, akár egyéb program, termék, újítás tekintetében.

 

Szöveg • vendégszerzőnk: Szabó Csilla - a Between tervezője

Fotók: Talabér Géza

 

 

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása